Monday, April 23, 2012

:: 5 Tips Intimewa untuk Isteri - by Ustaz Kazim ::


Haa.. yang ni untuk para isteri pulak.. idea2 basic sebenarnya tapi sangat powerful dan sering dilupakan apabila terlampau sibuk dengan tugas harian. I love ustaz Kazim!

Tips untuk Isteri

Di dalam Islam, seorang suami mempunyai tanggung jawab yang besar ke atas keluarganya. Suami adalah ketua keluarga. Suami merupakan tunggak kekuatan sesuatu keluarga itu. Seorang isteri wajib memberikan kasih saying dan ketaatan kepada suaminya agar kehidupan berkeluarga mendapat keberkatanNya.

Berikut adalah tips untuk Isteri

1. Berkongsi minat.
Tunjukkan anda berminat dengan hobinya atau sekurang-kurangnya mendengar apabila suami anda bercakap tentang sesuatu yang diminatinya. Kejutkan suami dengan membeli buku-buku atau barang-barang yang berkenaan dengan minatnya itu. Confirm suami akan lebih menyayangi anda!

2. Tumpukan perhatian apabila suami bercakap.
Seorang isteri yang baik akan sentiasa mendengar apa yang cuba disampaikan oleh suami. Lihat ke dalam matanya dan tidak memintas ditengah percakapannya. Cara ini amat disukai suami kerana dia akan berasa lebih dihormati (sebagai ketua keluarga).

3. Hantar ucapan istimewa.
Teknologi masakini memudahkan kita untuk berkomunikasi. Luahkan perasaan cinta atau penghargaan anda kepada suami tercinta melalui text message atau kad ucapan. Ucapan manja atau saying si isteri amat bermakna kepada suami. Cuba dan lihat keputusannya!

4. Sentuhan Isteri amat bermakna.
Selain dari ibunya dan anak-anaknya, si isteri sahajalah yang berhak menyentuh suaminya. Pegang tangan suami tidak kira di mana. Jika malu atau tak biasa, gunakan masa ketika anda berdua seperti di dalam kereta atau panggung wayang. Tip ini akan membuatkan suami berasa lebih dihormati dan menunjukkan si isteri masih sayang dan masih memerlukan suami.

5. Beri ruang untuk suami.
Tanggungjawab yang dipikul oleh suami amat besar dalam memastikan keluarganya mendapat yang terbaik. Berikan ruang untuk suami dalam menyempurnakan pekerjaannya yang menampung keluarga. Cuba elakkan dari memberikan suami muka yang masam ketika dia pulang dari tempat kerja.Jika boleh berilah senyuman kerana senyuman itu pengubat segala duka. Elakkan cemburu buta dan pastikan makan minumnya terjaga.

No comments: