Thursday, February 9, 2012

:: Khutbah Terakhir Rasulullah S.A.W ::


Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah, tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah :
"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.
Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.
Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.
Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.


- Sumber dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Layari http://www.islam.gov.my/
I hope its not too late to wish you Salam Maulidul Rasul..

6 comments:

A RAY OF HOPE said...

Salam dan Salawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.AW. TIada hari dimana Rasullah SAW tidak diraikan, setiap hari kita sentiasa terhutang budi kepada Rasullah SAW kerana telah membawa cahaya Islam ke seluruh alam.

Cheqna said...

Setiap kali membaca petikan khutbah terakhir Rasulullah s.a.w, setiap kali akan terasa amat sedih dan sayu..semoga kita termasuk di kalangan umatnya yang berjaya dan terpuji.

Selawat dan salam buat baginda s.a.w, keluarga dan sahabatnya.

Aapitz said...

Thanks appai...sharing benda nie. Mmg aku tercari2 nak baca dan pahamkan...

Thanks babe... :)

Wife, Mother and Daughter said...

Amryl, Very very true.. kekadang terasa jealous dengan pengikut baginda yang sempat hidup bersama baginda. Betapa kuat iman mereka. apabila perintah Allah turun mengharamkan arak, mereka immediately ludahkan arak yg ada dlm mulut, buang arak yang bertong-tong kat rumah masing2.. takde pon mintak grace period n takde pon pikir rugi..
bila perintah pakai tudung diturunkan, immediately perempuan2 squat down and cover their heads dengan tangan.. mereka suruh anak2 mereka lari kerumah n amik tudung utk mereka pakai.. dikhuatiri, kalau mereka terus berjalan, makin ramai lelaki akan nampak rambut mereka n bertambah dosa. masyaAllah!

Wife, Mother and Daughter said...

Cheqna, sangat sayu kan? terasa kasih sayang Rasulullah kat kita.. bersungguh2 berpesan pada umat.. amin..

Wife, Mother and Daughter said...

Aapitz, ur welcome.. aku sampaikan je.. saling ingat mengingat kan.. take care babe!